Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Mufinki z jagodami

Muffinki z jagodami

  • 2 i 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki jagód


Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, foremki do muffinków posmarować masłem i wysypać mąką. Mąkę przesiać (ja w sumie nie przesiewam), dodać pozostałe suche składniki. Jajka rozbełtać, dodać do nich mleko i olej, dodać do suchych składników i tylko wymieszać do momentu kiedy masy zaczną się łączyć. Wsypać jagody i bardzo lekko i krótko wymieszać. Przełożyć masę do foremek. Piec ok. 20 minut aż będą piękne rumiane, sprawdzić patyczkiem – powinien być suchy.

Przepis ten wykorzystuję (bez jagód i skórki z cytryny) jako bazowy do innych muffinków, np. ze startymi włoskimi orzechami i rodzynkami, ze skórką pomarańczową i kawałeczkami gorzkiej czekolady itp. Zawsze wychodzi pysznie ;)

Autor: Agata Błaszczyk
Foreign Trade Specialist
Dział Handlu Zagranicznego Deante

logo


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt