Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Szaszłyki z wołowiny z dipem chrzanowym

szaszlyk-small
ilość porcji: 10 szaszłyków

  • 500 g rumsztyku wołowego
  • 1 i 1/2 łyżki dobrej jakości octu winnego
  • 3 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki listków świeżego rozmarynu, lub jedna łyżka suszonego

Składniki cd.:

  • opcjonalnie pęczek świeżego rozmarynu do przybrania
  • 60 ml oliwy
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki porto
  • 200 g creme fraiche (albo kwaśnej śmietany)
  • 1/2 łyżeczki musztardy diżońskiej
  • 1/4 łyżeczki morskiej soli w kryształkach albo duża szczypta zwykłej soli
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku

Szaszłyki są doskonałą przystawką do obiadu lub jedną z potraw na “imprezie z grillem”.

Pokroić wołowinę w 2,5-centymetrową kostkę i włożyć do foliowanej torby razem ze świeżo startym chrzanem albo 1 łyżką chrzanu ze słoika. Dodać 2 łyżki świeżego rozmarynu oraz oliwę, sos Worcestershire i porto. Mięso odłożyć minimum na 20 minut.

Kiedy mięso będzie się ogrzewać do temperatury pokojowej, namoczyć w wodzie drewniane szpikulce do szaszłyków.

Przygotować dip, mieszając creme fraiche albo kwaśną śmietanę z pozostałymi dwiema łyżkami chrzanu, musztardą solą i szczypiorkiem (zostawić trochę szczypiorku do posypania dipu przed podaniem).

Rozgrzej grillową albo żeliwną patelnię, nadziej po 3-4 kawałki mięsa na każdy szpikulec, położyć na gorącej patelni i przewrócić po 2 minutach. Smażyć 2 minuty z drugiej strony, a następnie przełożyć na talerz wyłożony gałązkami rozmarynu.

Mięsa można przyrządzić zarówno na normalnym grillu jak i na patelni grillowej. Nie podaje się mięsa bezpośrednio z patelni/grilla.


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt