Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Polędwiczki z blue

Polędwiczki z blue

  • 2 średnie polędwiczki wieprzowe
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ser pleśniowy typu blue
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Składniki cd.:

  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • opcjonalnie: ½ kieliszka wina wytrawnego
  • sól i pieprz do smaku

Polędwiczki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w talarki, czosnek też. Wszystko wymieszać w naczyniu (najlepiej szklanym zamykanym). Wymieszać ocet, oliwę i wino i mixem zaleć wcześniej przygotowane mięso. Odstawić na min. 2 godz. a najlepiej na całą noc do lodówki. Następnie wyjąć mięso z zalewy, najlepiej bez cebuli i czosnku i wrzucić na rozgrzaną patelnię (jeśli jest w posiadaniu to grillową z prążkami). Mięso przyprawić solą, pieprzem (uwaga, nie należy przesadzać ponieważ ser typu blue ma dość wyrazisty smak). Gdy mięso będzie lekko podpieczone dorzucić z zalewy czosnek i cebulę (dorzucone później gwarantują zarumienienie, a nie spalenie na węgiel). Gdy wszystko apetycznie się zarumieni przełożyć do żaroodpornego naczynia. Ścierać ser typu blue na tarce o grubych oczkach bezpośrednio nad mięsem. Tak przygotowane danie wstawić na chwilę do rozgrzanego piekarnika. Gdy ser rozpłynie się na mięsie serwować całość na stół.

Polecam podawać polędwiczki z kluseczkami półfrancuskimi lub makaronem wraz z mieszanką warzyw (może być Hortex) krótko gotowaną w wodzie lub na parze.

Smacznego!

Autor: Anna Kowalska
Z-ca Dyr. Handlowego
ds. Marketingu

logo


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt