Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Cynamonowe ślimaczki

Cynamonowe ślimaczki

  • 50 g drożdży
  • 0,5 litra mleka
  • 100g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 450 – 500 g mąki
  • 4 łyżeczki cynamonu

Do podgrzanego mleka wkruszyć drożdże i wymieszać. Dodać rozpuszczone i przestudzone 70 g masła. Rozczyn połączyć z mąką, szczyptą soli, łyżką cukru i 2 jajkami. Zagnieść ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawić do wyrośnięcia na 45 minut w ciepłym miejscu. Ciasto można podzielić na części, aby łatwiej było je rozwałkować. Każdy taki placek posmarować rozpuszczoną resztą masła i posypać cukrem i cynamonem. Ciasto zwinąć w roladę i pokroić na ok. 2 cm kawałki. Ślimaczki położyć na blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w rozgrzanym do 1800C piekarniku przez 20 min.

Autor: Aleksandra Kubiak
Product Manager grupy zlewozmywaków granitowych

logo


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt