Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Włoska zapiekanka

zapiekanka-po

  • 250g makaronu penne
  • 3-4 pieczarki
  • 2 małe cebule
  • 200g szynki

Składniki cd.:

  • paczka pomidorów krojonych lub większy słoik koncentratu pomidorowego
    (polecam pomidory krojone z dodatkiem bazylii lub oliwek)
  • 60-70g tartego parmezanu (małe opakowanie)
  • ½ saszetki suszonego oregano
  • parę listków świeżej bazylii
Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry, szynkę w paski.
Wszystko smażymy delikatnie na patelni w odrobinie oliwy, ok. 8 min
Makaron gotujemy al dante, oczywiście  w osolonej wodzie z odrobiną oliwy.
zapiekanka-skladniki

Pomidory mieszamy z połową parmezanu, oregano, świeżą bazylią
(jeżeli mamy akurat w lodówce można dodać wymiennie lub dodatkowo trochę Pesto).

Podsmażone warzywa i szynkę oraz ugotowany makaron mieszamy z zalewą pomidorową w żaroodpornym naczyniu.

Całość posypujemy resztą parmezanu i wkładamy do rozgrzanego do ok. 180 stopni piekarnika
pieczemy ok. 15-20 minut.

Smakuje małym i dużym wielbicielom włoskiej kuchni.
Buon Appetito!

Autor: Katarzyna Dietrich
Kierownik Działu Marketingu

logo


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt