Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Tarta z porami

Tarta z porami
Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • ¾ paczki masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki wody
  • pół łyżeczki soli

Składniki cd.:

Nadzienie:

  • 6 dużych porów
  • 150 g szynki
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki śmietany
  • sól ziołowa
  • pieprz ziołowy
Ponadto:
  • 300 g żółtego sera
  • papryka słodka w proszku

Składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie zawijamy ciasto w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki.

Pory i szynkę kroimy w kostkę i smażymy na patelni ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając. W trakcie smażenia doprawiamy według uznania solą i pieprzem ziołowym. Do miseczki wlewamy ¾ szklanki śmietany i 3 jajka i mieszamy ze sobą. Ser żółty ścieramy na tarce.

Po wyjęciu ciasta z lodówki, należy je rozwałkować i umieścić w formie, którą wcześniej smarujemy masłem. Następnie, ciasto należy nakłuć widelcem na dnie formy i wyłożyć usmażonym nadzieniem porowym. Na koniec zalewamy nadzienie śmietaną z jajkami i posypujemy tartym serem. Ser posypujemy niewielką ilością słodkiej papryki w proszku.

Tartę pieczemy 30-35 minut w temperaturze 200ºC.

Autor: Agata Franek
Dział Księgowości
logo


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Komentarze

  1. estek mówi:

    polecam pyszna tarta … niektórzy mieli to szczęście i załapali się na degustację mniam mniam …

  2. Krzysztof mówi:

    Moja szwagierka robi tartę – ale trochę inną… też lubię.

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt