Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Pierniczki jak alpejskie

Pienik firmowy :)

  • 1 kg mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 1,5 szklanki cukru (dałam mniej)
  • 3 łyżki kakao

  • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany
  • 3 łyżeczki sody
  • 4-6  łyżeczek  przypraw (2 cynamonu, 1 goździków, 1/2 kawy rozpuszczalnej, 1/2 pieprzu), można dodać przyprawę do pierników 2 (ja dodałam przyprawę do grzanego piwa „Kotanyi”,
  • 1 kostka masła/margaryny (250 g)
  • 1 słoik miodu (400 g)

Dzień przed pieczeniem:
Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. Miód zagotować z przyprawami, odstawić, włożyć masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić – śmietana zwiększy swą objętość (powinna mieć temperaturę pokojową). Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając, dodawać żółtka. Ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce, w ciągu 24 godzin zgęstnieje (5 godz. w lodówce też daje radę).

Przed pieczeniem

W dniu pieczenia:
Ciasto podsypać mąką, rozwałkować na gubość 3-4 mm (nie cienko, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Mocno podsypywać maką.
Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, pierniczki ułożyć w pewnej odległości od siebie.
Piec w temperaturze 180ºC przez 7-12 minut (w zależności od grubości i wielkości, ja piekłam 7 minut z termoobiegiem). Studzić na kratce. Można pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować cienko, roztrzepanym białkiem.
Smacznego :)
* pierniczki są mięciutkie po upieczeniu przez 1-2 dni, potem lekko twardnieją i są mięciutkie znowu po około tygodniu; przechowywać w szczelnym pojemniku.

Pierniczki...

* jeśli pierniczki mają trafić na choinkę, przed wypiekaniem należy w surowym,  wyciętym foremką cieście zrobić dziurkę za pomocą np wykałaczki do szaszłyków (należy ją trochę rozwiercić, by rosnące w piekarniku ciasto nie połączyło się ponownie).

PS. Pieczenie pierników to zarówno  świetna forma spędzenia przedświątecznego czasu  z przyjaciółmi jak i zabawa dla dzieci (pięciolatki świetnie dają radę, sprawdzałam ;) .

Wesołych Świąt

Anna Kowalska

logo


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt