Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Sałatka owocowa

Sałatka owocowa

    • 5 mandarynek
    • 3 kiwi
    • mała kiść winogron, najlepiej rodzynkowych
    • 2 banany
    • 1 jabłko
    • 1 gruszka
    • ¾ dużej puszki ananasów w plastrach lub kawałkach
    • ¾  kieliszka do wódki Martini Bianco (opcjonalnie)
    • 1 cytryna

    Owoce umyć, obrać. Mandarynki rozdzielić na cząstki i przekroić każdą na pół. Kiwi pokroić na 4 części wzdłuż i pokroić na plastry. Dodać winogrona rodzynkowe, a w przypadku dużych winogron pokroić każdą cząstkę na pół i najlepiej wyjąć pestki (dla tych co mają cierpliwość i czas). Jabłko i gruszkę pokroić na drobne kawałki. Banany pokroić na plastry i wszystkie skropić sokiem z cytrynu (żeby nie ciemniały i wyglądały w sałatce apetycznie). Dodać pokrojonego ananasa i zalać odrobiną soku z puszki. Ważne by wszystkie owoce miały mniej więcej podobny rozmiar po pokrojeniu i nie były za duże. Wszystko wymieszać, zalać alkoholem (jeśli sałatki nie będą jadły dzieci) i wymieszane owoce  wstawić do lodówki lub podawać bezpośrednio na stół. Sałatka nie może być długo przechowywana, należy ją zjeść tego samego dnia, dlatego lepiej robić w mniejszych porcjach.

    Skład owoców można dowolnie kombinować, w zależności od upodobań i pory roku (wersja składników podana powyżej jest idealna na zimę).

    Sałatka jest świetnym rozwiązanie , dla tych którzy na co dzień nie mają zamiłowania do jedzenia owoców, bo w mikście smakują one lepiej;)

    Anna Kowalska

    logo


    ---------------------------------------------------------------------------------------------------

    Dodaj odpowiedź

    Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

    © 2009 ® Deante Sp. Jawna
    Wszelkie prawa zastrzeżone
    Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt