Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Zawijańce

Zawijanice

    • 3 podwójne piersi z kurczaka
    • 4 ząbki czosnku
    • Pęczek natki pietruszki
    • Kawałek sera żółtego
    • Sól, pieprz, bułka tarta, mąka
    • 2 jaja
    • Oliwa z oliwek
    • Wykałaczki min. 6 szt.

    Mięso oddzielić od kości, podwójne piersi przeciąć na pół i dobrze rozbić tłuczkiem ( byle nie porobić dziur) i przyprawić solą i pieprzem. Posikać drobno natkę pietruszki, czosnek wycisnąć na prasce, a ser żółty pokroić na podłużna kawałki grubości palca serdecznego. Na każdym rozbitym kotlecie ułożyć na środku trochę natki, czosnku i położyć kawałek sera. Tak przygotowany kotlet zrolować i spiąć wykałaczką. Całość obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.

    Kotlety smażyć na rozgrzanej patelni aż do uzyskania ładnego, złocistego koloru panierki. Tak przygotowane zawijańce ułożyć w żaroodpornym naczyniu i przez ok. 35 min. piec w piekarniku (elektryczny na 220 stopni).

    Uwaga! Można użyć więcej czosnku-wg upodobań. Jak również po rozcięciu podwójnych piersi na pół, każdą można jeszcze podzielić na połówki. Dzięki temu zawijańce będą szybciej się smażyć i zaspokoją mniejszy apetyt.

    PS Wskazane jest uprzedzenie gości o wykałaczkach, no chyba że ma to być ostatni posiłek;)

    Smacznego.

    Anna Kowalska
    logo


    ---------------------------------------------------------------------------------------------------

    Dodaj odpowiedź

    Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

    © 2009 ® Deante Sp. Jawna
    Wszelkie prawa zastrzeżone
    Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt