Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Tiramisu

tiramisu
Tiramisu (wł. tirarsi sù – ocknij się, przebudź się, ale też tirami sù poderwij mnie)
  • 30 dag podłużnych biszkoptów
  • 2 opakowania (50 dag ) mascarpone
  • 4 jajka
  • 4-5 łyżek drobnego cukru kryształu
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 50 ml alkoholu (może być rum, likier migdałowy, brandy, amaretto itd.)
  • 2 łyżki ciemnego kakao

Odradzam oszczędzanie i używanie serków homogenizowanych lub innych podrób, lepiej zrobić raz na jakiś czas, ale prawdziwy deser.

Biszkopty – mogą być okrągłe, ale wtedy ciasto wychodzi wg mnie za płaskie, lepiej użyć podłużnych.

Wsypać do miski kawę rozpuszczalną (takiej by bez problemu zmieścił się w niej na płasko biszkopt), wlać niepełne 2 szklanki wody przegotowanej, ciepłej, dodać alkohol i wymieszać.

Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać ¾ przygotowanego cukru i ucierać mikserem na kogel-mogel. Wrzucić do kogel-mogel serek mascarpone i najpierw lekko wymieszać łyżką, później mikserem. Miksować aż do całkowitego ujednolicenia masy.

Do białek dodać szczyptę soli i ubijać na pianę. Gdy będzie sztywna dodać pozostały cukier i ubijać przez kolejne 1-2 minuty.

Przełożyć ubite białka do naczynia z kremem i delikatnie wymieszać łyżką.

Bierzemy po jednym biszkopcie i na moment zanurzamy w naparze z kawy. Ciastko ma być wilgotne z wierzchu, nie mogą być całkowicie rozmoczone!. W ilości biszkoptów do przepisu jest uwzg. Kilka na starty. Nasączone biszkopty jeden po drugim układamy na dnie formy (wielkości ok. kartki A4). Jeśli ost. rząd nie mieści się w całości należy biszkopty połamać i wcisnąć by wypełnić całą formę. Szpary, które powstaną między ciastkami będą wypełnione kremem, więc nie należy się nimi przejmować. Na pierwszą warstwę ciastek należy wyłożyć połowę kremu i oprószyć całość kakao.

Układamy drugą warstwę ciastek, pokrywamy resztą kremu i tak przygotowane ciasto wstawiamy na min. 5 godz. Do lodówki w celu zastygnięcia. Przed podaniem ciasta na stół posypujemy resztą kakao górną warstwę kremu za pomocą sitka.

Gdy deser stężeje należy podzielić go na porcje i nakładać łopatką. Tiramisu nie powinno długo stać na stole, bo się rozpuści i będzie wyglądać nieapetycznie, o trudności w nakładaniu na talerze nie wspomnę.

Przepis polecam tym, którzy mają tendencję do wypiekania zakalców i wreszcie chcieliby mieć przepis, który wyjdzie na 100% (między innymi tak bardzo go lubię;). Wg mnie i moich gości jest pyszny (przy najmniej tak mówią), a muszę nadmienić, że odkąd w Polsce stał się popularny deserem,  absolutnie wśród deserów jest na mojej liście numerem 1. Widząc w menu kawiarni Tiramisu w 90% mój wybór pada na niego, tak też poznałam różne smaki tego przysmaku, od tych paskudnie kremowych do pysznie rozpływających się w ustach.

Smacznego

Anna Kowalska

logo


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt