Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Ciasto makowo-jogurtowe

ciasto jogurtowo-makowe
  • 150ml jogurtu naturalnego
  • 200g cukru
  • 150g maku
  • 300g mąki
  • 1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 150ml oleju słonecznikowego
  • 15dkg cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki gorącej wody

Mak zagotować w małej ilości wody, odcisnąć i dwukrotnie zemleć. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać resztę składników łącznie z makiem  i delikatnie wymieszać (można użyć miksera, włączonego na bardzo wolne obroty) na gładką masę. Przełożyć do formy  i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Sprawdzać nakłuwając patyczkiem, czy ciasto nie przykleja się do niego. W razie konieczności należy piec ciasto trochę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy. Lukier -  do cukru pudru dodać 3 łyżki soku z cytryny, wszystko wymieszać,aż powstanie jednolita masa. Posmarować ciasto i poczekać aż polewa wystygnie.
Helena Staszyńska
Koszalin


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt