Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Ciasteczka francuskie przekładane

Ciasteczka francuskie przekładane
  • ciasto francuskie – 2 opakowania
  • cukier puder – do smaku
  • wanilia – 1 laska
  • mąka ziemniaczana – 1,5 łyżki
  • cukier – 12-15 łyżeczek
  • cynamon – 2 łyżeczki
  • gruszki – 1 kg
  • margaryna – 250 g
  • mleko – 0,5 litra
  • budyń śmietankowy – 2 sztuki
  • woda – 4 łyżki

Ciasto francuskie rozkładamy, a następnie kroimy w paski o szerokości ok 7 cm. Następnie, każdy pasek kroimy na pół. Lekko posypujemy cukrem pudrem i nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 20 min w temp. 180′C.Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda. Gruszki kroimy w kwadraty ok. 2×2cm. Dodajemy cukier oraz cynamon i wanilię. Wszystko lekko podsmażamy, delikatnie mieszając. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i ponownie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Budyń gotujemy, a następnie studzimy. Margarynę miksujemy, dodajemy zimny budyń, ciągle miksując, aż powstanie jednolita masa. Gotowe ciasto francuskie przekładamy. Na jeden kawałek ciasta nakładamy gruszki, przykrywamy kolejnym ciastem francuskim, nakładamy masę i ponownie
nakładamy ciasto francuskie. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!

Iwona Kinga Matrac
Jaworzno

M jak Mieszkanie


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt