Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Ciasto drożdżowe z renklodami

Ciasto drożdżowe z renklodami
  • 1 kg mąki,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki mąki,
  • 10 sztuk renklody,
  • 2 łyżki oleju,
  • 10 dag masła,
  • 1,5 szklanek cukru,
  • 4 jaja,
  • 200 ml mleka,
  • 5 dag drożdży,
  • 2 łyżki masła roślinnego

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Drożdże rozprowadzamy w lekko ciepłym mleku dodając łyżkę mąki i łyżkę cukru. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie 3 żółtka i jedno całe jajko ucieramy lub miksujemy z cukrem. Do mąki dodajemy rozczyn drożdżowy i masę z jajek. Zagniatamy ciasto, pod koniec zagniatania dodajemy roztopione, przestudzone masło i olej. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie rozkładamy je na blaszce i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Renklody kroimy na kawałki. Z 2 łyżek mąki, cukru pudru i masła przygotowujemy kruszonkę. Na cieście układamy kawałki renklod i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez około 55- 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ilona Rudzka-Zygadło (Albertos)
Sobolew


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt