Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Jabłkowe ciasto z miętą

Jabłkowe ciasto z miętą
  • 6 jajek,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 szklanka cukru,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 jabłko,
  • 1 garść liści świeżej mięty,
  • cukier puder

Jabłko należy obrać i pokroić w plasterki lub półplasterki. Listki mięty opłukać i wysuszyć.
Żółtka jaj oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cukier utrzeć z żółtkami na puszystą masę, następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać. Po czym delikatnie wmieszać w masę piane z białek, dodając po jednej łyżce piany. Masę należy mieszać bardzo delikatnie.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć listki mięty, wyłożyć masę. Na wierzchu układać, wciskając w masę kawałki jabłka. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 35 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Ilona Rudzka-Zygadło (Albertos)
Sobolew


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt