Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Krokieciki “Zielono mi”

KROKIECIKI ZIELONO MI
  • 10 “zielonych” naleśników
  • 10 dag sera feta
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 10 plasterków wędzonej szynki
  • 3 jajka
  • szklanka bułki tartej
  • 10 dag sera żółtego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej

1.     Usmażyć “zielone” naleśniki ( 2 szklanki mleka, 1 szklanka wody mineralnej gazowanej, jajko, 2 szklanki mąki, 1 szklanki oleju, szczypta soli; wszystko razem zmiksować; ciasto musi być lejące, jeśli jest za gęste – dodać wody, za rzadkie – dosypać mąki; dodać garść drobno posiekanych: bazylii, rukoli, pietruszki).

2.     Przygotować farsz do krokietów: na patelni rozgrzać olej, wrzucić zamrożony szpinak, odparować wodę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól (ostrożnie bo feta jest słona)

i pieprz do smaku. Następnie dodać pokrojoną w grubą kostkę fetę. Pomieszać ale nie do całkowitego rozpuszczenia fety.

3.     Nadziewać naleśniki: na każdym ułożyć plaster szynki, potem szpinak). Składać w trójkąty. 2 jajka rozbełtać na talerzyku, 1 ugotować na twardo. Obtoczyć krokiety w jajku i w bułce. Smażyć na oleju.

4.     Układać w naczyniu żaroodpornym, posypać startym żółtym serem. Zapiec. Przed podaniem posypać drobno posiekanym jajkiem na twardo.

5.  Wersja dla dbających o linię: bez obsmażania i żółtego sera, za to z sałatką z zielonego ogórka.

6.     Podawać z barszczykiem czerwonym, mocno doprawionym. Smacznego !

AGNIESZKA JANCZAK
KRETOMINO

M jak Mieszkanie


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt