Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Żeberka w sosie pomidorowo-chrzanowym

zeberka-w-sosie-pomidorowo-chrzanowym
  • 1 kg żeberka wieprzowe,
  • 1 szczypta zióła prowansalskie,
  • 1 szczypta oregano,
  • 2 łyżki posiekana zielenina,
  • kucharek, pieprz czarny mielony, sól,
  • 1 łyżka mąka,
  • 1 łyżka śmietana kwaśna,
  • 2 łyżeczki tarty chrzan,
  • 2 łyżki koncentrat pomidorowy,
  • 3 ziarenka pieprz czarny ziarnisty,
  • 1 sztuka liść laurowy,
  • 2 ziarenka ziele angielskie,
  • 1 sztuka pietruszka,
  • 2 sztuki marchewka,
  • 2 łyżki tłuszcz do smażenia

Żeberka dzielimy na porcje i dokładnie oczyszczamy. W garnku zagotowujemy około 2 szklanki wody wraz z zielem angielskim, pieprzem ziarnistym i liściem laurowym. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim żeberka. Usmażone żeberka przekładamy do garnka z wodą i przyprawami. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Gotujemy do miękkości. Gdy mięso i warzywa będą miękkie zaprawiamy je śmietaną, koncentratem pomidorowym, chrzanem i mąką. Najlepiej wszystkie te składniki wymieszać ze sobą w miseczce i połączyć z gorącym wywarem z gotowania żeberek, wtedy sos nie będzie miał grudek. Na koniec sos doprawiamy do smaku odrobiną Kucharka i pieprzu. Możemy dodać też sól. Dodajemy oregano i zioła prowansalskie i zagotowujemy. Posypujemy posiekaną zieleniną. Podajemy z kaszą gryczaną lub ziemniakami.

Smacznego :)

Ilona Rudzka-Zygadło (Albertos)
Sobolew


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt