Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Zrazy wieprzowe w sosie węgierskim

zraziki wieprzowe w sosie wegierskim
  • 1 kg mięsa wieprzowego bez kości,
  • 2 łyżki posiekanej zieleniny,
  • 1 marchewka,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 3 ziarenka pieprzu czarnego ziarnistego,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 100 ml śmietany,
  • 1 łyżeczka natka pietruszka,
  • do smaku przyprawa do kurczaka ziołowa,
  • do smaku pieprz czarny mielony,
  • do smaku Sól,
  • 1 szklanka mąka pszenna,
  • 50 ml olej,
  • 1 sztuka papryka czerwona,
  • 1 sztuka cebula,
  • 1 sztuka kostka bulionowa

Mięso pokroić w plastry, które można jeszcze przekroić na pół. Delikatnie zbić je tłuczkiem kuchennym. Mięso oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i natką pietruszki  . Na patelni rozgrzać oliwę. Zbite tłuczkiem plasterki mięsa oprószyć mąką i podsmażać z obu stron na oliwie. W garnku zagotować wodę z przyprawami i kostką bulionową. Dodać pokrojoną marchewkę i podsmażone zraziki. Na oliwie ze smażenia zrazików poddusić pokrojoną w pół talarki cebulę i dodać ją do sosu. Po kilku minutach gotowania dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Gdy ta zmięknie sos zaprawić śmietaną wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Należy uważać, żeby śmietana po dodaniu do sosu się nie zważyła, dlatego lepiej jest ją wcześniej zahartować niewielką ilością gorącego sosu. Gotować jeszcze przez około 2 minuty, dodać posiekaną zieleninę i wymieszać. Podawać z ziemniaczkami lub kaszą gryczaną.
Ilona Rudzka-Zygadło (Albertos)
Sobolew


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt