Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Buziaczki ze śliwkami

Buziaczki ze śliwkami
  • 50 dag mąki,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • 1 jajko,
  • 1 kostka masła roślinnego,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 30 dag śliwek

Z lekki podgrzanej( ale nie gorącej) śmietany, jajka, drożdży, soli, cukru i cukru waniliowego przygotować rozczyn i odstawić go do wyrośnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę lub do miski, dodać masło, wyrobić dodając rozczyn drożdżowy. Wyrabiać ciasto podsypując je w miarę potrzeby mąką. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić ono swoją objętość. Śliwki wydrylować i pokroić na połówki. Gdy ciasto wyrośnie należy je rozwałkować. Wykrawać z niego przy użyciu szklanki lub kubka kółka, układać na nich połówki śliwek( jeśli kółka są zbyt małe możemy użyć ćwiartek śliwek) i sklejać je na kształt pierożków( na środku brzegu, który jest sklejany zostawić około 1 cm niesklejonej przestrzeni).
Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej pergaminem, odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrosną piec je przez około 15- 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ilona Rudzka-Zygadło
(Albertos)
M jak Mieszkanie


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt