Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Ciasto obłędnie czekoladowe!

ciasto czekoladowe
  • 165g ciemnego cukru trzcinowego Dark Muscovado
  • 280g mąki pszennej
  • 180g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 180ml mleka
  • 100g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
  • 300g śliwek, wypestkowanych (można użyć śliwek mrożonych, nie rozmrażamy ich przed dodaniem do ciasta)

Kruszonka: Cukier wymieszać z 3 łyżkami masła i 30 g mąki, odstawiać na bok.
Resztę masła utrzeć z cukrem pudrem, dodać jajka, poszek do pieczenia, sól, kakao i resztę mąki wymieszać w osobnej misce. Ucierając masło, dodawać na zmianę suche składniki i mleko oraz czekoladę.

Wlać do wysmarowanej masłem formy. Na wierzchu ułożyć śliwki (przecięciem do dołu). Posypać kruszonką. Piec ok. 60 minut w 180*C. (Uwaga: Jeśli śliwki mają dużo soku, ciasto może się piec nawet 80 minut).

Po upieczeniu ciasto zostawić w ciepłym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, by całkowicie ostygło.

Magdalena Król, Gorzów Wlkp.

M jak Mieszkanie


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt