Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Czarne spaghetti z krewetkami

czarnespaghetti
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 150 g krewetek królewskich
  • chlust białego wina (ok 1/3 szklanki)
  • puszka pomidorów pokrojonych
  • 1 mała papryczka chili (lub mniej w zależności od potrzeb smakowych)
  • 200 g czarnego spaghetti (barwione sepia)
  • pieprz i ewentualnie sól do smaku
  • odrobina soku z cytryny
  • oliwa z oliwek do smażenia

Marynata do krewetek: sok z 1/2 cytryny, czosnek niedźwiedzi suszony, 2 łyżki oliwy z oliwek.
Zamarynować krewetki, odstawić na min. 30 minut.

Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i czosnek, dodać cześć pietruszki i posiekaną chili. Wrzucić krewetki z marynatą , smażyć razem pół minuty. Dodać pomidory, wlać wino do odparowania. Uzupełnić w razie potrzeby woda jeżeli sos zbyt mocno zgęstnieje.
Doprawić sola, pieprzem i sokiem z cytryny.

W międzyczasie ugotować spaghetti al-dente ok 10-12 minut, odcedzić. Podawać z sosem posypane pietruszką.

Bernadeta Jarnot-Manecka

M jak Mieszkanie


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt