Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Domowa pizza wiejska

Domowa pizza wiejska
  • 2 szklanki mąki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 3 dag drożdży,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 4-5 łyżek wody,
  • 1 sztuka jajka,
  • 3 łyżki keczupu,
  • 10 sztuk pieczarek,
  • 10 dag wędliny,
  • 10 dag sera żółtego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1/2 sztuk cebuli,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżki oleju,
  • do smaku sól,
  • do smaku pieprz czarny mielony

W letnim mleku wymieszanym z wodą rozprowadzić drożdże, dodać łyżkę mąki i cukier. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sitko. Dodać do niej wyrośnięty rozczyn drożdżowy, sól, jajko, wyrobić ciasto dodając olej. Podczas wyrabiania w miarę potrzeby dodać mąkę. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi ono swoją objętość należy uformować z niego placek, delikatnie zawinąć brzegi. Ciasto posmarować keczupem( można użyć także sosu włoskiego), na pizzy ułożyć dodatki. Na oliwie poddusić cebulę oraz pieczarki. Doprawiając je do smaku solą oraz pieprzem. Pizzę piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ilona Rudzka-Zygadło
(Albertos)
M jak Mieszkanie


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt