Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Kolorowa sałatka z kaszy kuskus w cytrynowych skorupkach

DSC00863(1)
    sałatka

  • 350 g kaszy kuskus
  • 1 szklanka warzywnego bulionu
  • 1 duża cukinia
  • 1/2 małego bakłażana
  • 250 g brokułów
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1 mała marchew
  • 1 mała pietruszka
  • mała biała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz
  • 5 dużych cytryn na cytrynowe skorupki:
    Sos do sałatki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • sól, pieprz

- Do miski wsypujemy kuskus, zalewamy wrzącym bulionem jarzynowym i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie rozdrabniamy kaszę widelcem. Kasza gotowa.

- Pora przygotować warzywa. Bakłażana kroimy w plastry i moczymy w osolonej wodzie przez 30 minut. W tym czasie możemy przygotować pozostałe warzywa. Cebulę kroimy w półplasterki, czosnek w cienkie plasterki. Umyte i osuszone warzywa: papryka, cukinia, marchew i pietruszka kroimy w kostkę; brokuł rozdzielamy na małe różyczki. Bakłażana odsączamy z wody, osuszamy i kroimy w kostkę.

- Na patelni z 5 łyżkami oliwy z oliwek extra vergine podsmażamy cebulę, czosnek i bakłażana. Czekamy 5 minut, aż cebula będzie miękka, czosnek pachnący, bakłażan podsmażony. Następnie wrzucamy pozostałe warzywa, czyli cukinię, marchew, pietruszkę, paprykę i różyczki brokuła. Dusimy pod przykryciem 10 minut.

- Gotowe warzywa dodajemy do miski z kaszą kuskus. Przygotowujemy sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyzki soku z cytryny i umyta, osuszona i posiekana kolendra, sól i pieprz. Mieszamy sos. Polewamy nim sałatkę i mieszamy starannie.

- Przygotowanie cytrynowych skorupek: cytryny wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Przekroić na dwie równe części. Wydrążyć cały miąższ łącznie z błonkami, najlepiej małą łyżką. Następne przy pomocy kuchennych nożyc wycinać wzorek, który ma przypominać kształtem “zygzak”. Aby skorupki stały prosto na talerzu, odcinamy nożem końcówkę cytryny. Do tak przygotowanych skorupek dodajemy nadzienie – sałatkę.

Sałatka jest najsmaczniejsza, gdy podana schłodzona (musi spędzić około 3 godzin w lodówce). Smacznego!

Aneta Klimecka – Mistrzyni Kuchni 2010 dwutygodnika “Przyjaciółka”

M jak Mieszkanie


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt