Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Kopytka podsmażane

Kopytka podsmażane
  • 1 kg ugotowane zmielone ziemniaki,
  • ok 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • do smaku sól,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 jajko,
  • tłuszcz do podsmażania

Ugotowane i przepuszczone przez praskę ziemniaki przełożyć na posypaną mąką stolnicę. Dodać jajko, sól, obie mąki. Wyrobić ciasto. W garnku zagotować wodę, dodać do niej sól i olej. Z ciasta ziemniaczanego odrywać kawałki, formować wałek, delikatnie go przyklepać i ciąć kluski a la kopytka. Kopytka wrzucać na gotującą się wodę, gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, układać na sitku, żeby odsączyły się z wody. Podsmażać na tłuszczu.
Ilona Rudzka-Zygadło
(Albertos)
M jak Mieszkanie


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt