Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Kurczak po tajsku w ananasie

photo
  • 2 świeże ananasy
  • 2 małe piersi z kurczaka
  • marchew (3-4 sztuki, w zależności od ich wielkości)
  • fasola szparagowa (zielona, cięta)
  • ząbek czosnku
  • mała paczka orzechów nerkowca
  • jedna mała cebula
  • 2 torebki ryżu
  • Przyprawy: sól, pieprz, curry, szczypta suszonego tymianku, kilka listków rozmarynu
  • gotowa płynna przyprawa/zalewa do kurczaka (do wyboru, może być np. słodko-kwaśna)

Ryż ugotować. Do wody dosypać curry, aby ryż zabarwił się na żółto. Na patelni podsmażyć cebulę do zeszklenia. Dodać pokrojony drobno czosnek. W międzyczasie pokroić piersi z kurczaka w drobną kostkę, posolić do smaku, wymieszać z płynną przyprawą. Następnie podsmażyć. Po kilku minutach dodać orzechy nerkowca i przykryć pokrywką (żeby zarówno mięso jak i orzechy trochę “zmiękły”). Ananasy przekroić na pół, wydrążyć tak, aby nie naruszyć skóry (to będą nasze talerze ;-) ). Środek pokroić w kostkę. Do naszej “duszącej się” zawartości patelni dodać fasolę szparagową (ja użyłam z mrożonki… niecałe pół paczki), pokrojoną (w kostkę lub półplastry) marchew i na końcu kawałki ananasa. Całość dusić na małym ogniu ok. 10 min, tak aby warzywa i mięso stały się miękkie. Na koniec przełożyć zawartość patelni do dużego garnka, dodać ugotowany ryż i wymieszać. Tak przygotowaną potrawę wypełnić ananasy i podać :-) Można jeść pałeczkami… wtedy jest większa zabawa ;-) )

Maria Ceraficka

M jak Mieszkanie


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt