Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Makowo-kokosowe ciasto z biszkoptami

Makowo- kokosowe ciasto z biszkoptami
  • 9 sztuk jaja,
  • 1 opakowanie polewa czekoladowa,
  • 1/2 szklanki alkohol,
  • ok. 24 sztuki biszkopty okrągłe,
  • 1-2 łyżki cukier puder,
  • 1-2 łyżki cukier,
  • 1 opakowanie galaretka cytrynowa,
  • 1 opakowanie budyń waniliowy lub śmietankowy,
  • 1 kostka masło roślinne,
  • 4-5 łyżek wiórki kokosowe,
  • 4-5 łyżek mak,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 1 i 1/2 szklanki cukier,
  • 1 szczypta Sól,
  • 1 i 1/2 szklanki mąka pszenna,
  • 3/4 szklanki mąka ziemniaczana,
  • 500 ml mlekoskładnik 1

Żółtka jaj oddzielić od białek. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać obie mąki i proszek do pieczenia, mieszając dodać mak i wiórki kokosowe. Następnie delikatnie ucierając dodawać po łyżce piany z białek. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piec około 30-35 minut w temperaturze 170- 180 stopni. Mleko zagotować z cukrem i budyniem, zdjąć z ognia, dodać galaretkę( prosto z opakowania, nie rozpuszczoną), wymieszać dokładnie. Budyń odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem i dodawać do niego po łyżce ostudzonego budyniu. Biszkopt przekroić na pół, przełożyć do 3/4 masy. Pozostałą masę rozsmarować na wierzchu ciasta, a na niej układać biszkopty nasączone alkoholem( ja użyłam rumu wymieszanego z herbatą). Wierzch ozdobić polewą czekoladową (kupiłam gotową czarno- białą).
Ilona Rudzka-Zygadło
(Albertos)
M jak Mieszkanie


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt