Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Pasztet domowy Pana Romka

pasztet
  • 0,5 kg wieprzowiny
  • 0,5 kg wołowiny
  • 0,25 kg boczku
  • odrobina (ok. 0,2 kg wątróbki, aczkolwiek niekoniecznie)
  • 2-3 jajka
  • 2 cebule (np. średnie)
  • gałka muszkatałowa, sól, pieprz
  • bułka tarta

Przyprawy do zagotowania: 2 listki laurowe, 3 ziarenka czarnego pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego. Przyprawy zagotować ok. 5-7 minut w niewielkiej ilości wody (ok. 1/2 szklanki wywaru).

Mięso kroimy na małe kawałki (ok. 5cm x 3cm) i włożyć do garnka wyłożonego boczkiem. Dodać cebulę. Przecedzony zimny wywar z przypraw dosolić i dodać do garnka. Zagotować, wymieszać i dusić na małym ogniu do zmiękczenia mięsa (ok. 70-80 minut).

Wątróbkę sparzyć we wrzątku ok. 2-3 minut. Po ostudzeniu mięsa, zmielić je 3 razy (wraz z ewentualną wątróbką). Dodać żółtka, dobrze wymieszać, posolić, popieprzyć, dodać gałkę muszkatołową i ubite białka (na końcu).

Podłużne formy wysmarować masłem lub smalcem, wyłożyć boczkiem lub słoniną. Posypać bułką tartą i wyłożyć pastą mięsną. Docisnąć celem usunięcia powietrza. Piecz w nagrzanym piekarniku (200 stopni C) ok. 90 minut.

Roman Ostaszewski

M jak Mieszkanie


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt