Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Polędwica z grzybami w marynacie z czerwonego wina

Poledwica z grzybami w marynacie z czerwonego wina
  • ok 1 kg polędwicy wieprzowej,
  • ok 40 dag grzybów,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oliwy,
  • do smaku sól,
  • do smaku pieprz czarny mielony,
  • 1,5 szklanki wina czerwonego,
  • 3-4 łyżki octu winnego,
  • 1 marchewka,
  • 1/2 selera,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego ziarnistego,
  • 1-2 ziarenka ziele angielskie,
  • 1 sztuka liść laurowy,
  • 2-3 ziarenka jałowiec,
  • kolendra,
  • bazylia,
  • tymianek,
  • 2 goździki

Cebulę kroimy w piórka. Marchewkę i selera kroimy w słupki, czosnek drobno siekamy. Czerwone, wytrawne wino łączymy z octem winnym, mieszamy, dodajemy warzywa( cebula, marchewka, seler). Ziarna jałowca, czarnego pieprzu, kolendry i ziela angielskiego rozgniatamy w moździerzu, dodajemy do marynaty wraz z czosnkiem. Następnie dodajemy goździki, liść laurowy, tymianek i bazylię.
Polędwicę myjemy i osuszamy. Wkładamy ją do marynaty i odstawiamy na około 2- 3 godziny. Cebulkę siekamy, podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy grzybki, dusimy do miękkości. Polędwicę oprószoną solą i pieprzem przekładamy do naczynia żaroodpornego, wokół polędwicy układamy podsmażone grzybki, podlewamy odrobiną czerwonego wytrawnego wina. Wstawiamy do nagrzanego do około 200 stopni piekarnika i pieczemy przez około 1,5 godziny.
Ilona Rudzka-Zygadło
(Albertos)
M jak Mieszkanie


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt