Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Ptysie z pianką

ptysie
    Ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • 125g masła lub margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 5 jajek
    Pianka:

  • 3 białka
  • 20 dag cukru
  • 1/8 l wody
  • łyżka soku cytrynowego lub/i 1 łyżka syropu z czerwonych owoców

Ciasto:
Masło/margarynę z wodą zagotować, wsypać mąkę i mieszając, aż ciasto będzie odstawać od ścianek rondelka. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i ciągle ucierając dodawać kolejno jajka. Ciasto przełożyć do rękawa z nasadką w kształcie dużej gwiazdki i wyciskać na blachę ptysie. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 30 minut w temperaturze 190st. Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika.

Pianka:
Z wody i cukru ugotować syrop. Białka ubić na sztywną pianę, naczynie z białkami umieścić nad parą, ciągle ubijając (przez ok. 15 minut) wlewać syrop, na koniec dodać sok z cytryny lub/i syrop owocowy.

Ptysiom ściąć „czapeczki”, napełnić pianką, przykryć „czapeczką”.

Smacznego
Julianna Bednarczuk

M jak Mieszkanie


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt