Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Szarlotka z brzoskwiniami

Szarlotka z brzoskwiniami
  • 6 sztuk jajka,
  • 1 szczypta Sól,
  • 2 łyżki kisiel brzoskwiniowy,
  • 2 łyżki bułka tarta,
  • 1- 2 sztuki brzoskwinie z puszki,
  • 1 kg jabłka,
  • 25 dag masło roślinne lub margaryna,
  • 1 łyżeczka cukier waniliowy,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 2 łyżki kwaśna śmietana,
  • 1 szklanka cukier,
  • 3 szklanki mąka,
  • 2 łyżki cukier

Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, masło, śmietanę i żółtka jaj. Zagnieść szybko ciasto. Ciasto podzielić na części, odpowiednio- 1/2 ciasta 1/4 i 1/4 ciasta. 1/2 ciasta wyłożyć blaszkę, pozostałe włożyć do lodówki lub zamrażalnika. Jabłka obrać i pokroić w plasterki, poddusić z dwiema łyżkami cukru. Następnie wystudzić, dodać pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie i bułkę tartą, jeśli jabłka są za rzadkie. Ciasto wyłożone w blaszce podpiec przez około 15 minut, następnie wyłożyć na nie masę z jabłek i brzoskwini, na wierzch zetrzeć jedną część ciasta. Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania dodać kisiel. Pianę wyłożyć na starte ciasto. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Szarlotkę piec przez około 45- 55 minut w temperaturze 180- 190 stopni.
Ilona Rudzka-Zygadło
(Albertos)
M jak Mieszkanie


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt