Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Gołąbki zapiekane

golobkizapieczone
  • 500 g mięsa mielonego
  • 200 g pieczarek
  • 100 g suszonej żurawiny amerykańskiej
  • 50 g startego sera żółtego twardego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 torebki ryżu
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • 250 ml wody lub rosołu
  • łyżka ketchupu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 bardzo duża główka kapusty

Całą kapustę włożyć do gotującej i osolonej wody na 5 minut. Pooddzielać wszystkie liście, które dają się bez większych problemów oddzielić. I potem ponownie włożyć kapustę na krótko do wrzątku, aż wszystkie liście zostaną oddzielone. Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć, dodać mięso mielone, pokrojone drobniutko pieczarki, żurawinę i jeszcze obsmażyć około 15 minut, aby powstały sos odparował. Następnie dorzucić ryż ugotowany. Całość doprawić solą, pieprzem i papryką. Przesmażyć wszystko około 5 minut. Mieszać cały czas tak, aby się mięso nie posklejało. Na koniec zdjąć z ognia i wymieszać z serem żółtym i ketchupem. Liście kapusty rozkładać, nałożyć łyżką trochę farszu, zwinąć jak kopertę. Układać gołąbki w naczyniu żaroodpornym, wlać nieco gorącej wody, lub rosołu i dusić około 2 godzin. Można też zapiec je w piekarniku nagrzanym do tem. 160°C obieg powietrza. Pod koniec zapiekania nałożyć równomiernie koncentrat pomidorowy. Podawać z dużą dawką miłości i noworocznej radości :)
Barbara Macieja
Siedlce
M jak Mieszkanie


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt