Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Lasagne pod śmietankową kołderką

Lasagne-final
  • 3 banany
  • 2 cukinie
  • 200 g szynki (np. konserwowej)
  • 500 ml śmietanki Delik 18 %
  • 2 jaja
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • Sól, pieprz do smaku
  • 150 g żółtego sera
  • masło do wysmarowania formy

Do wykonania lasagne użyłam cukinii zielonej i żółtej bo udało mi się taką kupić, ale z powodzeniem można przygotować ją z tradycyjnych zielonych. Cukinie pokroić wzdłuż ostrym nożem na cienkie plastry, obrać banana ze skórki i przekroić wzdłuż na pół. Plastry cukinii jeśli maja twardawą skórkę można sparzyć wrzątkiem. W wysmarowanej masłem tortownicy ułożyć na dnie kolejno warstwy cukinii i bananów, lekko posolić do smaku.
W garnku zagotować śmietankę, przyprawić odrobiną gałki muszkatałowej, solą i pieprzem. Zestawić gorącą i dodać kolejno jaja wkręcając je w sos. Można do tego użyć łyżki lub miksującej końcówki blendera na wolniejszych obrotach. Powstały sos zacznie stopniowo gęstnieć dlatego należy go jeszcze 2-3 minuty pogotować na wolnym ogniu delikatnie mieszając. Dzięki śmietance i jajkom sos jest miękki i puszysty, szybko się zestala więc trzeba sprawnie wykonywać kolejne czynności.
lasagne-dopieca
Wylać niewielką ilość sosu (ok. 1/3) na warzywa w tortownicy, rozsmarować równomiernie i szybko ułożyć kolejne warstwy szynki, bananów i cukinii. Na to wylać pozostałą ilość sosu i posypać wierzch tartym żółtym serem.  Wstawić zapiekankę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C i zapiekać 35-40 minut. Podczas zapiekania ser nabiera pięknego złotego koloru i wspaniale zdobi wierzch potrawy.
Lasagne-zpieca
Po upieczeniu zapiekankę a’la Lasagne można kroić jak tort, lub serwować rodzinie mniejsze, równie apetyczne kawałki. Sos idealnie łączy wszystkie składniki i zespala je w całość, jest niezwykłą, delikatną  oprawą a jedzenie dzięki lekkiej jak puch, kremowej konsystencji staje się prawdziwą ucztą zmysłów.
Danuta Szymańska
Kościeleczki
M jak Mieszkanie


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt