Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Pampuchy drożdżowe

pampuchy1
  • składnik 1
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 30 gram świeżych drożdży
  • 2-3 łyżki cukru
  • mała łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Ulubione danie świąteczne to pampuchy drożdżowe – to nieodłączny element wigilijnej kolacji w naszym domu. W dzieciństwie cała rodzina czekała z niecierpliwością, aż babcia wniesie tacę pełną ciepłych pampuchów z powidłami wiśniowymi, z jabłkiem lub z makiem. Proste danie z mąki, wody i drożdży, a jakie pyszne! Podaje się je oprószone cukrem pudrem.

Nadzienie: powidła wiśniowe, powidła jabłkowe,
Nadzienie makowe: mak zalać wrzątkiem, dodać 3-4 łyżki cukru, utrzeć na gładką masę.

Do blaszanej miski przesiać mąkę oraz sól. Następnie do drugiej miseczki pokruszyć drożdże, wlać ciepłą wodę, dodać cukier, wymieszać – tak przygotowany roztwór wlać do mąki. Dodać oliwę i wymieszać dokładnie na gładką masę. Masę na pampuchy oprószyć mąką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, miskę przykryć ściereczką. Następnie stolnicę posypać mąką – z wyrośniętego ciasta formować kulki i układać na stolnicy w odstępach (będą dalej rosły). Do każdej kulki wkładamy łyżkę powideł lub masy makowej. Smażyć w głębokim tłuszczu, smażyć z każdej strony około 5 minut. Pampuchy można osuszyć ręcznikiem papierowym – układać na talerzu, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Ciepłe najsmaczniejsze :)

Marta Janusz
Białystok
M jak Mieszkanie


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt