Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Naleśniki po meksykańsku

nalesniki
    naleśniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 100 ml wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
    Farsz:

  • 400 g mielonego mięsa (mieszanego)
  • 2 puszki kukurydzy
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
  • 4 duże różnokolorowe papryki
  • 2 cebule

Naleśniki:
Wszystkie składniki dobrze wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Smażyć z obu stron na gorącej patelni z “nikłą” zawartością rozgrzanego oleju.

Farsz:
Cebulę pokrój w pióra, lekko podsmaż a następnie duś do miękkości razem z pokrojoną w paski papryką. Dodaj do nich wcześniej podsmażone, osolone lekko mięso. Duś razem. Następnie dodaj kolejno: pomidory, kukurydzę i fasolę. Teraz pieprz, paprykuj i sól ile lubisz :) . Dobrze wymieszaj drewnianą łyżką wszystkie składniki. Gotuj kilka minut. W tym czasie smaż z przygotowanego wcześniej ciasta naleśniki. Na gorące naleśniki układaj: plaster żółtego sera a następnie farsz. Zwiń naleśnik lub “załóż” fantazyjnie jego boki. Farsz może być lekko płynny. To nie przeszkadza w smakowaniu tego przepysznego dania. Obok ułóż pokrojony w kostki camembert, dodaj ciemnych oliwek. Pamiętaj o dodaniu owocu liczi do każdej porcji naleśnika. Stanowi z nim doskonałe połączenie i dodaje “koktajlowego” nastroju. Jeśli jesteś kuchennym “półleniwcem”, (ja jestem), zamiast cebuli i papryki, dodaj do farszu gotowy sos meksykański. Wówczas uważaj z dodawaniem ostrych przypraw (sos sam w sobie jest już ostry). Często sięgam też do bezmięsnej wersji tej potrawy i jest równie smaczna.

Ewa Król, Czechowice-Dziedzice

M jak Mieszkanie


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt