Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Tarta brokułowa z serem rokfor, gruszką i orzechami włoskimi

tatra
    Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła (zimne i twarde)
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
    Farsz:

  • brokuł (mrożony też wchodzi w rachubę)
  • 1 gruszka
  • 150 g sera rokfor lub podobnego
  • garść orzechów włoskich
    Sos:

  • 200 ml śmietany 18%
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Ciasto
Do miski wrzucamy mąkę, masło, sól i dodajemy łyżkę oleju. Wszystko szybko wyrabiamy, stopniowo dolewając wodę. Gdy ciasto osiągnie w miarę jednolitą konsystencję i zacznie się odrywać się od miski – formujemy z niego kulę i chłodzimy w lodówce przez ok. 30-40 min. Może być też gotowe ciasto francuskie z rolki :)

Farsz
Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy różyczki brokułowe i gotujemy bardzo krótko, wręcz symbolicznie – 5 min. Ugotowane odcedzamy. Gruszkę myjemy i kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce. Przestygnięte brokuły mieszamy razem z gruszką i serem.

Sos
W niedużym naczyniu mieszamy składniki na sos śmietanowy: śmietanę i jaka. Doprawiamy wszystko do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos powinien mieć wyrazisty smak, żeby tarta nie była zbyt mdła.

Formę ceramiczną na tarte smarujemy odrobiną masła. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek i wykładamy nim naczynie (razem z bokami). Spód ciasta nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 10 min w temp. 180 stopni Celsjusza.
Tak przygotowany spód tarty wykładamy farszem i zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Na wierzchu układamy orzechy włoskie (lekko wciskając je do środka tarty). Zapiekamy wszystko ok. 40 min w temp. 180 stopni. Najlepsze jest podawane na ciepło, ale i odgrzewane ma wyrafinowany smak i zbawczą moc po sylwestrowy szaleństwach!

Smacznego

Tomasz Rybicki

M jak Mieszkanie


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt