Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Torcikowe ciasteczka

ciasteczka
    Lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 łyżeczek wódki lub rumu
    Krem:

  • 660 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • aromat waniliowy
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Ciasta francuskie Smakowite rozwinąć i lekko rozwałkować każde z osobna. Posypać cukrem pudrem i ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 200′C ok 15 min, aż będzie ładnie zarumienione. Gotowe odstawić do ostygnięcia.
3 łyżki dżemu podgrzać i rozpuścić. Posmarować najforemniejszy kawałek ciasta. Z 3 łyżek cukru pudru i alkoholu zrobić lukier, powlec po dżemie. Odstawić do lodówki. Gdy lukier zastygnie, pociąć ciasto na kawałki.

Słoik dżemu zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z kilkoma łyżkami wody i wlać do dżemu, cały czas mieszając tworząc kisiel.Gotową masę nakładamy na kolejny kawałek ciasta francuskiego i umieszczamy w lodówce.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę i aromat waniliowy. Gotową masą dzielimy na 3 części. Jedną część nakładamy na ciasto z kisielem i jest to spodnia część. Nakładamy kolejne ciasto francuskie i nakładamy resztę masy ( pozostawiamy tylko do dekoracji ). Na sam wierzch układamy ciasto francuskie z lukrem i zdobimy kremem. Ciasto schładzamy w lodówce ok 12 godzin. Smacznego !!

Iwona Kinga Matrac, Jaworzno

M jak Mieszkanie


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt