Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Mufinki piernikowe

muffinki 1.jpg
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 0.5 szklanki cukru
  • 0.5 szklanki oleju
  • 2 łyżki powideł najlepiej śliwkowych albo jakiś inny dżem
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka proszku do pieczenia
  • łyżka sody
  • łyżka cynamonu
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • orzechy włoskie
  • rodzynki
  • migdały
  • suszone śliwki
  • jabłka

Wszystkie składniki (poza jabłkami i bakaliami) zmiksować dokładnie aż powstanie jednolita masa. Na koniec dorzucić pokruszone orzechy, pokruszone migdały, pokrojone suszone śliwki, starte na grubych oczkach jabłko i przemieszać. Do foremek wkładamy papierki i wylewamy na to ciasto – prawie do końca papierowej foremki, ja zostawiam około 0,5 – 1 cm od góry. Piec 30-40 minut, po pół godziny sprawdzić najlepiej wykałaczką czy już się upiekło.

Jak muffinki przestygną można je dowolnie udekorować – ja robię własną polewę czekoladową i “układam” wzory z migdałów, posypki, sypię “śniegiem? czyli cukrem pudrem :)

Na świątecznym czy sylwestrowym stole każdy ma taką babeczkę na powitanie – można zjeść na deser albo zabrać w foremce na słodkie śniadanko w nowy rok :)

Aleksandra Filipowska, Łódź

M jak Mieszkanie


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt