Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Sernik noworoczny w zimowej czapce

sernik noworoczny w zimowej czapce
  • 1kg dojrzałej dyni lub przecier dyniowy
  • cukier -1,5szkl
  • galaretka pomarańczowa
  • żelatyna – 9łyżeczek
  • twaróg – 80dkg
  • jajka (żółtka) – 4szt.
  • masło – 0,5kostki
  • cukier waniliowy (lub laska wanilii)
  • rodzynki-5dkg

MASA SERNIKOWA – ucieramy żółtka z cukrem ,masłem i twarogiem, dodajemy 5 łyżeczek rozpuszczonej żelatyny, wanilię, rodzynki oraz pokrojoną dynię ze spodeczka. Dużą miskę z czapą dyniową i sernikową masą ponownie schładzamy.
Na koniec wylewamy część galaretki odłożonej w kubeczku (trzeba ją przez chwilę rozgrzać w gorącej wodzie, bo oczywiście do tej pory już zastygła) – ta ostatnia warstwa będzie po wyjęciu stanowiła podstawę ciasta. Znowu odstawiamy do stężenia i bardzo ostrożnie wykładamy na talerz lub paterę.

OWOCOWA CZAPA – dynię pokroić w kostkę, przesmażyć z 0,5szkl.cukru. kilka łyżek odłożyć na spodeczek, a resztę zmiksować. dodać galaretkę pomarańczową i 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody. Odlewamy do kubka część roztworu (przyda się później jako dno) wlewamy pozostałą część do miski (polecam dość wysokie plastikowe – wtedy uzyskamy ładny kształt i z plastiku łatwiej będzie wyjąc całość). Gdy galaretka widocznie stężeje umieszczamy w środku drugą(pustą) miskę, co po zastygnięciu stworzy kształt kopca. Gdy galaretka będzie twarda (dla pewności na drugi dzień) usuwamy mniejszą miskę, a w powstały dołek pakujemy masę sernikową.

Czas przygotowania: ok 1godz + czas na stężenie galaretki oraz ciasta ważna jest technika wykonania – potrzebne są 2 miski jednakowego kształtu, ale różnej wielkości.

Ewa Kater, Wrocław

M jak Mieszkanie


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt