Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Amoretki ze szpinakiem

amoretki
  • 600 g piersi z kurczaka (2 połówki piersi)
  • 600 g świeżego szpinaku
  • 1 jajo
  • 100 g bułki tartej
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku świeżo wyciśniętego z cytryny
  • 2 łyżki świeżo posiekanych ziół – bazylia, oregano
  • sól, pieprz, szczypta curry
  • 20 g masła

Szpinak pokroić na mniejsze kawałki i poddusić na maśle (ok. 10 minut) z dodatkiem świeżo posiekanej bazylii, oregano oraz świeżo wyciśniętego przy pomocy praski ząbka czosnku i soku z cytryny, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać szczyptę curry. Kiedy szpinak zmięknie zmiksować wszystkie składniki przy pomocy blendera na jednolitą masę i odstawić do przestygnięcia.

amoretki1

Piersi z kurczaka podzielić na 4 kawałki i delikatnie rozbić uważając, aby nie uszkodzić mięsa. oprószyć solą i wyłożyć na nie przygotowany wcześniej, przestudzony szpinak. Zwinąć z obu boków zakładając je do środka i składając wzdłuż złożenia – tak aby w przekroju farsz szpinakowy przypominał kształt serca.

amoretki2

Wymieszać razem wiórki kokosowe z bułką tartą, roztrzepać jajo i panierować każdą z przygotowanych „roladek” kolejno najpierw w jajku potem w bułce wymieszanej z kokosem. Smażyć na niewielkim ogniu na złoty kolor. Jako przystawkę można podać surówkę ze świeżych warzyw z dodatkiem sosu jogurtowo-koperkowego… ja wybrałam wersję: sałata lodowa + świeży ogórek + pomidor + papryka + kukurydza konserwowa +… sos przygotowany z małego jogurtu, łyżeczki majonezu i świeżego koperku… mniam, mniam palce lizać, a w połączeniu z boskim smakiem amoretek…

Polecam na wspaniały rodzinny obiad, na kolację we dwoje i na każdą wyjątkową okazję, także na święta, bo przecież każda chwila jest dobra aby powiedzieć naszym bliskim, że są dla nas ważni, najważniejsi na świecie… a jak zrobić to lepiej jeśli nie przez żołądek!

Krzysztof Cybulski, Malbork

M jak Mieszkanie


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt