Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Carskie bliny z owocami

carskie
  • 3 jaja
  • 3 czubate łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 filiżanka mocnej herbaty
  • 2 brzoskwinie
  • 10-12 śliwek węgierek (najlepsze są świeże, ale mogą być także mrożone, z kompotu lub suszone – te wymagają wcześniejszego namoczenia)

Mąkę wymieszać z cukrem, dodać żółtka jajek oraz przestudzoną, mocną herbatę. Wszystko razem wymieszać na jednolitą, masę. Z białek ubić sztywną pianę i stopniowo połączyć z przygotowanym ciastem, wszystkie składniki należy mieszać ostrożnie, wówczas ciasto będzie pięknie puszyste i będzie miało delikatną konsystencję. Umyć owoce, wypestkować, pokroić na niewielkie cząstki i dodać do ciasta, całość delikatnie wymieszać, tak aby owoce znalazły się w całej objętości ciasta.

carskie

Ciasto wykładać głęboką łyżką, małymi porcjami na rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złoty kolor, po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Moja babcia pochodzi ze wschodu i bliny od zawsze gościły na naszym stole wigilijnym. Babcia zawsze podawała je posypane cukrem pudrem, lub polane gęstą śmietaną. Teraz po latach wciąż smakują tak samo wybornie… są niezwykle delikatne, puszyste, kwaskowate ale słodkie i mają cudowny aromat śliwkowo – herbaciany … wprost rozpływają się w ustach, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę, każdy z pewnością sobie poradzi.

Krzysztof Cybulski, Malbork

M jak Mieszkanie


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt