Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Ryba w sezamie z mięsnym farszem

ryba w sezamie
  • 500 g filetu z ryby morskiej (2 większe filety np. soli lub pangi)
  • 250 g mielonego mięsa drobiowego
  • 150 g pora (1 nieduży por)
  • 150 g ziarna sezamowego
  • 1 jajo
  • sól, pieprz

Filety z ryby morskiej (np. panga lub sola) przeciąć na pół i każdy rozciąć w poprzek tak aby powstała kieszeń, lekko posolić i odstawić na 5 minut. Do mielonego mięsa drobiowego dodać drobniutko posiekanego pora, pieprz i sól. Wypełnić przygotowaną masą mięsną „kieszenie” ryby. Obtoczyć każdy z nadzianych kawałków kolejno w jajku i sezamie, usmażyć na wolnym ogniu na złoty kolor.

ryba w sezamie2

Wykonanie chińskiej zapiekanki

Grzybki Mun namoczyć we wrzącej wodzie (na ok 7-10 minut), pokroić w cienkie paseczki. Makaron sojowy zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na ok 10 minut. Pokroić w cienkie ćwierćtalarki marchewkę, w talarki pora i poszatkować w paseczki kapustę pekińską.

ryba w sezamie3

Wszystkie składniki razem z grzybkami Mun poddusić przez ok 15 minut na wolnym ogniu w głębszej patelni. Przyprawić startym drobno korzeniem imbiru, sosem sojowym, solą i odrobiną pieprzu.
Pod koniec dodać odsączony z wody makaron sojowy i wszystkie składniki razem wymieszać.

ryba w sezamie4

Rybę podawać na jednym półmisku z chińską zapiekanką, wyporcjowaną w kawałkach. Danie wspaniale smakuje na gorąco i z pewnością uświetni każdy Świąteczny obiadek w rodzinnym gronie.

Krzysztof Cybulski, Malbork

M jak Mieszkanie


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt