Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Sezamki z nadzieniem grzybowym

sezamki
  • 600 g piersi z kurczaka
  • 100 g ziarna sezamowego
  • 1 jajo
  • 25 g suszonych grzybków mun
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 1 mały kawałek korzenia imbiru (3-5 g)
  • 200 g pora
  • 200 g ryżu (np. ryżu będącego mieszanką ryżu dzikiego i paraboiled)
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, świeży imbir lub przyprawa do potraw chińskich

Grzyby Mun namoczyć we wrzącej wodzi i odstawić na kilka minut aby zmiękły. Pokroić drobno w cienkie paseczki i razem z pokrojonym w talarki porem poddusić (ok 10 minut) na niewielkiej ilości oleju razem z porem, startym korzeniem imbiru, sosem sojowym i szczyptą przyprawy Chińskiej 5 smaków.

sezamki2

Piersi z kurczaka pokroić na cztery części, lekko rozbić, oprószyć solą, odrobiną imbiru i wyłożyć na nie przestudzony farsz grzybowy. Zwinąć roladki, spiąć je wykałaczkami obtoczyć kolejno w roztrzepanym jajku i ziarnie sezamowym, potem usmażyć z każdej strony na niewielkim ogniu na lekko złoty kolor.

sezamki3

Podać na gorąco, z dodatkiem ryżu i pozostałego farszu…
Sezam w połączeniu z kurczakiem i grzybkami wypełnionymi aromatem imbiru i szczyptą orientalnych przypraw jest prawdziwą egzotyczną delicją… każdy kęs jest cudowną podróżą w nieznane przez świat ku nowym, niezbadanym smakom…

Krzysztof Cybulski, Malbork

M jak Mieszkanie


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt