Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Świąteczne sakiewki z grzybami

sakiewki
    Składniki ciasta:

  • 0,5 kg mąki
  • 150 g margaryny
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jaja
  • 5 dag drożdży
  • sól
  • świeże posiekane zioła: bazylia i tymianek (można dodać zioła suszone jeśli nie ma świeżych)
  • Pęczek zielonego szczypiorku
    Składniki farszu:

  • ok 1 kg leśnych grzybów
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
  • szczypta imbiru
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 łyżki oliwy

FARSZ:
Świeże leśne grzyby (podgrzybki, prawdziwki lub koźlaki – mogą być ze słoika, mrożone lub suszone – te wymagają wcześniejszego namoczenia i wstępnego obgotowania, a jeśli ktoś nie ma takich jesiennych skarbów, to może użyć pieczarek z supermarketu i gwarantuję, że z nimi danie będzie równie apetyczne) wymagają obgotowania przez 15-20 minut, mrożone lub ze słoika ten etap mają już za sobą, więc wystarczy je jedynie pokroić w drobną kostkę (Jeśli używamy grzybów suszonych to trzeba je kilka godzin wcześniej namoczyć). Rozgrzać oliwę na patelni i na niewielkim ogniu zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać przygotowane wcześniej grzybki i dusić na niewielkim ogniu przez ok 20-30 minut (jeśli przyrządzamy farsz z pieczarek wystarczy ok. 15 minut), pod koniec duszenia dodać posiekany koperek, szczyptę imbiru, sól i pieprz do smaku. Odstawić farsz do wystygnięcia i rozpocząć wyrabianie ciasta.

CIASTO:
Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać rozrobione z jogurtem i cukrem drożdże, jajko, żółtko, sól do smaku oraz posiekane zioła. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Ciasto mimo dodatku drożdży nie musi rosnąć! Od razu można brać się do dalszej pracy…

Rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości ok 0,3-0,4 cm, przy pomocy salaterki wykrawać z niego duże koła. Na środku każdego z kółek łyżeczką nałożyć farsz i zebrać brzegi, tak aby powstała sakiewka. Każdą z sakiewek zawiązać szczypiorkiem i z wierzchu posmarować roztrzepanym białkiem – jeśli ktoś lubi można je dodatkowo posypać ziarnami kminku, ale to już wersja dla smakoszy…

sakiewki

Uformowane sakiewki wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 20-30 minut do złotego koloru. Podawać koniecznie na gorąco.

Sakiewki wyśmienicie smakują zarówno podane na ciepło jak i na zimno z gorącym barszczykiem są prawdziwą perełką wigilijnej kolacji. Dzięki dodatkowi jogurtu są lekko kruche i delikatne w smaku, a w środku kryją fantastyczne serce grzybowego nadzienia. Mi przypominają trochę świąteczną pralinkę kiedy trudno jest udzielić jednoznacznej odpowiedzi czy bardziej smakuje czekolada czy nadzienie… tu ciasto z farszem idealnie się komponują i z każdym kęsem dopełniają atmosfery świątecznego nastroju przy wigilijnym stole.

WIGILIJNY SEKRET
…w moim domu kiedy przygotowujemy sakiewki na wigilię zawsze do jednej wkładamy pieniążek – drobną monetę (np. 1 grosz), kto podczas wigilijnej kolacji trafi na sakiewkę z monetą będzie miał szczęście i finansową pomyślność przez cały rok. Wszyscy mamy przy tym wiele zabawy a sakiewki znikają z talerza równie szybko co barszczyk z filiżanek.

Krzysztof Cybulski, Malbork

M jak Mieszkanie


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt