Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Zielona fantazja

fantazja
  • 400 g mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 namoczona w mleku kajzerka
  • ½litra bulionu warzywnego
  • 1 nieduży brokuł
  • 2 pory
  • 1 kostka serka topionego (100g)
  • świeży zielony koperek
  • sól
  • pieprz
  • odrobina soku z cytryny
  • łyżka sosu sojowego
  • ½ kg ziemniaków
  • 50g  jogurtu naturalnego

Brokuł rozdzielić na „różyczki” i ugotować w lekko osolonej wodzie razem z 1 porem (nie dłużej jak 12-15 minut). Odcedzić i przełożyć do bulionu (można go szybko i bardzo łatwo przygotować np. z kostki rosołowej). Dodać topiony ser i zmiksować przy pomocy miksera na jednolitą, gładką masę (należy użyć do tego specjalnej końcówki montowanej do miksera lub blendera). Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Drobno posiekać czosnek oraz drugi z porów, chwilkę poddusić z sosem sojowym na oliwie (3-4 minuty). Połączyć ze zmielonym mięsem, odciśniętą kajzerką i jajkiem, przyprawić solą i pieprzem do smaku, a potem wyrobić by wszystkie składniki połączyły się razem. Z przygotowanej masy formować kulki o średnicy ok. 3 cm i każdą z nich lekko obsmażyć na oliwie (smażyć należy dosłownie przez chwilkę tak aby klopsy nie straciły swego kształtu ale nie zbrązowiły się ). Dodać klopsy do sosu i całość poddusić na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut.

fantazja 2

Proponuję podanie z ziemniaczanym puree: ziemniaki + jogurt naturalny + nieco soli i pieprzu = po zmiksowaniu przepyszne puree, które można fantazyjnie podać używając np. zwykłego dekoratora. Efekt końcowy nieco zdumiewa kolorem, ale zapewniam że wszelkie obawy znikają kiedy tylko skosztuje się tego rozpływającego się w ustach kremu i klopsików o zniewalająco, ostrym smaczku … no ale co ja będę pisać sami ugotujcie i spróbujcie!

Krzysztof Cybulski, Malbork

M jak Mieszkanie


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt