Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Roladki wołowe pachnące jałowcem

Roladki wołowe
  • 4 płaty mięsa wołowego na roladki typu: ligawa
  • 1 marchewka
  • duża cebula
  • śliwki suszone bez pestek
  • kiełbasa cienka jałowcowa
  • musztarda lub krem gorczycowy z miodem
  • smalec lub olej,
  • sól, pieprz,
  • ziele jałowca, liście laurowe

Plastry mięsa dobrze rozbić na cienkie płaty. Posolić i obsypać pieprzem z obu stron. Z jednej strony posmarować mięso jedną łyżeczką musztardy bądź kremu gorczycowego z miodem. Cebulę obrać, przekroić na połowę następnie odkroić 4 plasterki. Marchewkę obrać i ugotować na pół miękko, ostudzić. Kiełbasę obrać z jelita, odkroić z całości ok 10 cm i przekroić wzdłuż na 4 części. Na przygotowany plaster mięsa ułożyć: plasterek cebuli, 2-3 suszone śliwki, 1/4 kiełbaski, 1/4 marchewki. Zawinąć mięso tworząc roladkę. Przebić wykałaczkami lub obwinąć nicią.
Na silnie rozgrzany tłuszcz (smalec lub olej) kłaść roladki tak aby koniec zawinietego brzegu mięsa najpierw został obsmażony. Roladki smażyć w ten sposób aby z wszystkich stron były przyrumienione (ok 1/2 h). Po pół godzinie podlać wodą wkładając do garnka także 2 duże liście laurowe oraz 4 ziarna jałowca (lekko rozgniecione). Dusić do miękkości ok 40 minut, podlewając w razie potrzeby wodą. Pod koniec duszenia (ok 10min) dodać pokrojoną na pióra cebulę. Roladki podawać gorące z ziemniakami i surówką.

Mają pyszny smak i piękny zapach jałowca. Mięso wołowe doskonale się komponuje z jałowcem i śliwką. Polecam  do nich surówkę z kapusty pekińskiej, jabłka i pomarańczy. Idealnie pasują na wykwintny obiad.

SMACZNEGO.
Aneta KobielusM jak Mieszkanie

4 płaty mięsa
wołowego na roladki typu: ligawa
1 marchewka
duża cebula
śliwki suszone bez pestek
kiełbasa cienka jałowcowa- dość tłusta lub inna typu: swojska, najlepiej bardzo aromatyczna
musztarda lub krem
gorczycowy z miodem
smalec lub olej, sól, pieprz, ziele jałowca, liście laurowe, woda

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt