Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Piernik z dżemem

Muffinki
  • składnik 1
  • 700 g mąki,
  • 1 łyżka sody,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika,
  • 1 szklanka cukru,
  • 370 g miodu,
  • 3 łyżki wody,
  • 3 łyżki mleka,
  • 1 opakowanie polewy czekoladowej,
  • do smaku migdały,
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki,
  • 35 g masła,
  • do smarowania mleko, do smarowania tłuszcz,
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich mielonych

Margarynę rozpuszczamy w garnku. Do rozpuszczonej dodajemy cukier, miód oraz mleko i na małym ogniu podgrzewamy nie doprowadzając do zagotowania. Jeśli składniki się już połączą ściągamy z ognia i odkładamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy sodę, orzechy mielone oraz przyprawę do piernika. Mieszamy. Dodajemy wodę oraz ostudzony miód i wszystko delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Jak składniki się połączą wyciągamy na stolnicę i zagniatamy dokładnie. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i przekładamy do wcześniej nasmarowanej tłuszczem formy do pieczenia. Ciasto to smarujemy dżemem i przykrywamy drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Lekko przyciskamy. Ciasto smarujemy dokładnie mlekiem i pieczemy 40 min w temp. 160′C. Chłodne ciasto kroimy a następnie polewamy polewą czekoladową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu i zdobimy płatkami migdałów. Ciasto pozostawiamy, aż polewa zastygnie. Smacznego !!
Iwona Kinga Matrac
M jak Mieszkanie


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt