Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Śledzie w pomidorowej salsie w wydrążonej cytrynie

DSC02858
  • 6 płatów matiasów
  • pół czerwonej papryki
  • cebula
  • puszka krojonych pomidorów
  • 3 łyżki keczupu pikantnego
  • duża łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki octu
  • łyżka cukru
  • liść laurowy
  • mała papryczka chilli
  • pieprz świeżo zmielony
  • 3 ogórki konserwowe
  • łyżka kaparów z zalewy
  • łyżeczka natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki świeżego otartego tymianku
  • 2 łyżki oleju

Matiasy najlepiej wymoczyć przez min. 3h, co jakiś czas zmieniając wodę. Paprykę i 1cebulę pokroić w kostkę, rozgrzać olej, warzywa udusić na oleju, dodać pomidory z puszki, drobno pokrojona chilli, listek laurowy, pieprz do smaku.  Smażyć aż płyn trochę odparuje. Sos powinien mieć konsystencję gęstej pasty. Dodać ocet, cukier, wymieszać, jeszcze raz zagotować, ewentualnie doprawić do smaku np cytryna. Odstawić do ostygnięcia. Wyjąć listek laurowy. Śledzie pokroić w kawałki najlepiej kostkę lub paski, ogórki konserwowe w kostkę i wymieszać z sosem. Dodać kapary, natkę pietruszki, oregano, tymianek. Schłodzić przez noc w lodówce żeby śledzie przeszły smakiem.
Cytryny wyszorować, odciąć wierzchołek i wydrążyć środek ale ostrożnie żeby nie uszkodzić i zmiażdżyć cytryny. Środek umyć, wysuszyć. Od spodu odciąć kawałek żeby cytryna mogła stać. Nafaszerować cytrynę śledziami z sosem. Ozdobić np. natką, koperkiem, tymiankiem lub położyć kapelusik odcięty z cytryny. Ja na górę dałam kilka ziarenek pieprzu marynowanego ale to nie jest konieczne.
Smacznego!
Bernadeta Jarnot-Manecka
M jak Mieszkanie


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt