Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Tarta z kurczakiem, szpinakiem oraz serem pleśniowym

Zdjęcie0662
  • 300 g mąki
  • 125 g masła
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • opakowanie szpinaku mrożonego
  • ser z niebieską pleśnią
  • pomidorki koktajlowe
  • 3 ząbki czosnku
  • śmietana 18 %
  • masło
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie

Odpowiednią ilość mąki przesypujemy do miski. Łączymy z pokrojonym w kostkę na wpół miękkim masłem, solą oraz łyżką oleju. Zagniatamy dodając w międzyczasie wodę, aby uzyskać nieprzywierającą do palców konsystencje. Może okazać się, że nie będziemy potrzebować całej ilości wody, którą przygotowaliśmy, dlatego wodę dodajemy powoli.
Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy na nią rozwałkowane ciasto. Powinno być ono trochę większe od formy, by móc swobodnie uformować ciasto na brzegach blaszki. Tak przygotowaną tartę wkładamy do lodówki na pół godziny. Po upływie tego czasu wyciągamy formę z lodówki, a ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni (prócz boków). Następnie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 10 minut.

W międzyczasie zajmujemy się nadzieniem. Kurczaka kroimy w paseczki długości około 5 cm, a następnie podsmażamy na patelni z dodatkiem odrobiny soli i ziół prowansalskich. Szpinak podsmażamy na rozgrzanym maśle, aż całkowicie się rozmrozi. Następnie dodajemy do niego czosnek, śmietanę oraz pokruszony ser pleśniowy. W ten sposób powstanie nam gęsty sos. Gdy wszystko się połączy i rozpuści doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.

Podpieczoną tartę wypełniamy kurczakiem i szpinakiem z sosem śmietanowo-serowym. Na wierzchu układamy pokrojone w talarki pomidorki koktajlowe oraz kawałki serka pleśniowego.  Wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy przez około 20 minut.

Tarte można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.

SMACZNEGO !

Elwira Berg
M jak Mieszkanie


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt