Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Śliwki w czekoladzie

sliwki-w-czekoladzie
Biszkopt

  • 4 jaja
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

    Masa

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek budyniu śmietankowego
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżka wódki

Budyń rozmieszać w 0,5 szklance mleka. Ugotować na pozostałym mleku. Ostudzić.
Następnie dodać cukier, cukier waniliowy. Jajka sparzyć gorącą wodą. Oddzielić. Dodać same żółtka.Zmiksować, na koniec dodać posiekane masło oraz wódkę.
Śliwki namoczyć na 8 godzin w wódce. Po 8 godzinach śliwki odsączyć i pokroić w paski.
Na biszkopt wyłożyć masę, następnie pokrojone śliwki. 2 tabliczki czekolady oraz masło roztopić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić i dodać do ostudzonej czekolady. Tak przygotowaną polewą zalać śliwki. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Mateusz Rosadziński
M jak Mieszkanie


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt