Podaj swój adres email jeżeli chcesz otrzymywać informacje dotyczące nowości.
Aby dodać lub skomentować artykuł musisz się zalogować:
Nie masz konta? Zarejestruj się

Deante Sp. J.
marketing@deante.pl
tel.: 42 638 30 62
fax: 42 638 30 81

Strucla z makiem

strucla-z-makiem
Ciasto

  • 35 dag mąki pszennej
  • 12 dag masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • 10 dag cukru
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 szklanki mleka

    Masa makowa
  • 40 dag maku
  • 1/2 kostka masła
  • 1/2 szklanki miodu
  • mieszanka bakaliowa
  • 2 białka
Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtka ubić z cukrem. Do przesianej mąki dodać drożdże, ubite żółtka. Wyrabiać ciasto. Ciasto powinno być gęściejsze niż na zwykły placek drożdżowy. Gdy zacznie odstawać od ręki, wlać ciepły tłuszcz i jeszcze chwile wyrabiać. Odstawić w ciepłe miejsce.

Mak sparzyć, zmielić przez maszynkę. Dodać miód. Wymieszać. Następnie dodać roztopione masło, oraz bakalie. Na koniec ubić białka i dodać do masy.

Ciasto rozwałkować w prostokąt. Posmarować białkiem. Nałożyć masę makową i zwinąć w rulon. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć strucla.Piec w temp. 180 stopni przez ok 45 minut.

Mateusz Rosadziński
M jak Mieszkanie


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj odpowiedź

Musisz się zalogować aby dodać komentarz.

© 2009 ® Deante Sp. Jawna
Wszelkie prawa zastrzeżone
Mapa serwisu kuchnia.deante.pl | Kontakt